Email This Article
Your Name:
Your Email:
Email To:
Comment:
Optional
Authentication:  
0 + 1 = ?: (Required) Please type in the correct answer to the math question.

  
clear
You are sending a link to...
Pseudsday Pfriday

My first dentist was not actually called Mr I. Tugham or Phil McCavity, but may as well have been. His doorbell was somebody's tooth, and his implements were rather primitive. The walls were a sickly shade of green, to match his patients' faces.

Things are different at Dr Ziegler's clinic (h/t David Thompson):

The design concept for the dental clinic of Dr. Ziegler devises a radically new morphology for a medical setting. Folding, undulating floors create rises and hollows to hide in, inspired by a beach dune landscape. Ceiling and floor reflect each other in waves, defining protective spaces without the use of distinct enclosures. Hills and valleys are configured to enable privacy and intimacy as well as openness and vista.

Open wide....

Anamorphic images In white are silk screened onto the orange surface and can only be deciphered from distinct viewpoints. While moving through the clinic, the surface's appearance continuously changes. Furniture and topographical volumes double as storage space, and technical equipment is seamlessly integrated into the contours of the interior.

While the treatment spaces are defined by their discreet use of technology and contemplative nature opening up towards the skyline of Berlin only, the waiting area is transformed into an unexpectedly large, lounge-like space with an adjacent outside sun deck. The same typology of dune shaped surfaces create a common beach scenario, with integrated seats and soft benches, grouped around a free hanging fireplace.

The concept of a dune-like sculpture at the floor and the ceiling is continued into a staircase, connecting the main floor with the terrace and the treatment spaces on the floor below. The horizontal shapes are transformed into walls, confining a middle corridor like a canyon. A rhythm of glass doors cut into this canyon providing visual connections to the street and courtyard and flood it with natural light.

"Treatment spaces" are all very well, but he's still poking about in your gob.